Çarşamba, Kasım 29, 2006

özgürlüğün anlamı

Bizim ülkemizin en büyük sorunlarından biride insanlarımızın bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmalarıdır. Herkes mutlaka bütün konularda fikir sahibidir. Ve bu aralar benim en çok kafama takılan, herkesin demokrasi ve özgürlükten dem vurması fakat herkesin bu tanımı kendi çıkarları doğrultusunda yapması.


Bu animasyon gerçekten özgürlüğün,demokrasinin anlamı üzerine saç ağartmış insanların çalışması. Eğer sabredip sonuna kadar izlerseniz ne demek istediğimi anlayabilirsiniz.


Beni en çok üzen yanı animasyonda kötü olarak sıfatlandırılan kavramların çoğunun ülkemizde olması ve iyi olarak sıfatlandırılan hiçbir kavramın olmaması. Yazık çok yazık...

5 yorum:

A. Murat Eren dedi ki...

Merhaba,

Özgürlük bence karışık bir kavram. Anlama noktasında değil gibi görünüyor bu karışıklık, tanımı çok basit gibi görünüyor. Fakat pratikte, uygulama noktasında başlıyor görünür problemler. Düşünce özgürlüğünden bahsediyor ve bunu savunuyorsak (örneğin ben savunuyorum) bunun bir sorumluluk olduğunu anlamamızı, bu sorumluluğun zaman zaman hoşumuza hiç gitmeyecek şeyler söyleyecek dahi olsa bir insanın düşüncelerini istediği şekilde ifade etmesine müsade edilmesi gerektiğini üstüne basa basa savunmamızı gerektiriyor mesela. Yerse.

"Ve bu aralar benim en çok kafama takılan, herkesin demokrasi ve özgürlükten dem vurması fakat herkesin bu tanımı kendi çıkarları doğrultusunda yapması."

Herkesin özgürlük denen kavramı kendi istediği gibi tanımlaması da onların özgürlükleri dahilindedir diyemez miyiz?

Bana göre özgürlüğü kısıtlamanın tek anlamlı noktası bir kişi ya da grubun özgürlüğünün başkalarının özgürlüklerini kısıtlamaya başladığının tespit edildiği andır. Mantıklı gibi duyulabilecek bu kısıtı içinden çıkardığımız zaman geriye kalan şey bizim bahsettiğimiz özgürlük müdür?

Bireyin özgürlüğü başka bir bireyin özgürlüğü üzerinde hak iddia etme ya da başka bir bireyin özgürlüğünü kısıtlama özgürlüğünü de ona verir mi? Bireyin başka bir bireyin özgürlüğü üzerinde hak iddia ettiği ya da özgürlüğünü kısıtladığı nokta nerede başlar? Bu noktanın bireyden bireye değişiklik göstermesi de bireylerin özgürlüklerinin bir parçası değil midir?

Özgürlük karışık bir kavram. Çok kolay anlaşılabilecek ve uygulanabilecek bir şey muamelesi görmesi yanlış olur bence.


Selamlar.

Murat Hazer dedi ki...

"Herkesin özgürlük denen kavramı kendi istediği gibi tanımlaması da onların özgürlükleri dahilindedir diyemez miyiz?"
bu konuya tabii ki katılıyorum, benim de dikkatleri çekmeye çalıştığım nokta burasıydı, öyle bir özgürlük tanımlaması yapılmaya çalışılıyor ki (çıkar kelimesi bunu ifade ediyor), kendileri gibi düşünmeyen ve hissetmeyen herkesin özgürlüğü kısıtlanıyor.
Aslında animasyonu izlediyseniz orada bu aklımıza gelen soruların çoğuna cevap verilmiş veya verilmeye çalışılmış. Kavramlar arasındaki gri noktalar bizim test noktalarımız, insan olarak bu karmaşık kavramları çözüp daha huzurlu bir yaşam sağlamak bizlere düşüyor bence.

Selamlar.

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

İngilizce olmasaymış daha iyi olacakmış ama..

Adsız dedi ki...

Muhteşem bir sunum, uzun zamandır bu kadar keyif veren bir sunum izlemeiştim. Bizlerle paylaştığın için çok teşekkür ederiz Murat